28 június, 2010


Whippet





Eredete: Angol fajta, a versenyagarak legkésőbb kiformált típusa. Alig több mint 100 esztendővel ezelőtt alakították ki kisebb termetű angol agarakból, foxterrierekből és az olasz agárból.
Jó izomzatú, erős, elegáns mozgású kutya. Feje hosszú, szeme sötétbarna, füle kicsi, jellegzetes agárfül. Törzse izmos, karcsú, háta hosszú, ágyéka ívelt, fara kissé lejtős, mellkasa mély, tágas, hasa felhúzott. Végtagjai egyenesek, függőlegesek, izmosak, mancsa domború, ujjai zártak. Farkát kissé ívelten tartja. Szőrzete rövid vagy drótszőrű. Minden kutyaszínben előfordulhat.

TULAJDONSÁGAI: Rövid távon hihetetlenül gyors. Értelmes, gazdájához nagyon ragaszkodik.


ALKALMAZÁSA: Az agárversenyek népszerű sztárja. Kedvtelésből is tartják.

A whippet volt a "kisember versenylova". Az észak-angliai grófságok bányászai és gyári munkásai hozták létre. Míg az előkelő gazdagok greyhoundokkal élvezték a vadászatot, a nyúlsült, amihez alkalmanként hozzájutottak, a szegények számára életfontosságú volt. Ezért olcsóbban tartható alternatívát teremtettek meg maguknak kisebb agarak és terrierek keresztezésével. A whippet szabadidős szórakozáshoz is segítette gazdáját a zárt arénákban lefolytatott nyúlhecceken, később pedig, amikor ezeket betiltották, a versenypályákon. A hajtás tárgya egy rongy volt, amelyet a gazda lengetett. "Indításként" egy segítő lendületesen behajította a kutyát a pályára.













Nincsenek megjegyzések: